Narda bruine boon

€3,95
Artikelnummer: 013.05
Beschikbaarheid: Op voorraad
Levertijd: 1-3 werkdagen

Biologisch

Deze boon is een ouderwetse peulvrucht met een enigszins zoete smaak. De Narda heeft een relatief hogere opbrengst dan de Noord Hollandse Bruine boon. De aloude rassen Narda en ook de Berna hebben over het algemeen de voorkeur bij de akkerbouwmatige teelt van bruine bonen. Qua smaak is deze vergelijkbaar met de Noord Hollande Bruine boon.

Deze bruine boon is een stamboon die behoort tot de gewone boon (Phaseolus vulgaris). Een voedzame boon met een zoete smaak. Peulvruchten zijn niet alleen een ware traktatie, ze zijn ook goede bronnen van eiwitten en vezels. Bruine bonen zijn, zoals de naam al zegt, bruin van kleur en zijn ovaal. De peultjes met bonen blijven aan de plant zitten totdat ze geheel zijn gerijpt. Daarna worden ze geheel rijp geoogst en gedroogd. De groeihoogte is ca 50 cm.

De plant is een echte zonaanbidder en houdt van warm weer (20 tot 25 graden). Omdat de bruine boon een vlinderbloemige plant is, hoeft deze niet veel stikstof te krijgen. De boon heeft niet veel vocht nodig om te kiemen maar groeit wel het best op vochtvasthoudende bodems.

Droogbonen droog je altijd goed na (1 tot 2 weken), zodat het laatste vocht kan ontsnappen. Daarna zet je de bonen in afsluitbare bakjes voor ongeveer 3 weken in de diepvries om eventuele eitjes van de bonenkever te doden. Als je dit niet doet, dan kan de pot ineens krioelen van de kevertjes. Na deze behandeling kan je de bonen op een koele plaats lang bewaren.

Voor de Zaderij vermeerderd door Jan Jansen uit Rutten.

 

zakje: 35 gram
zaden: ca. 75 zaden
kiemkracht: minstens 95%, kiemtemperatuur 20-25 °C
zaaien: eind mei - begin juni
planten: Zaaidiepte: 3 tot 4 cm In de rij 10 cm. Tussen de rij 50 cm.
oogsten: Vanaf september : Wanneer de peulen geel worden is het tijd om te oogsten, trek de hele plant los uit de grond en laat het op het veld drogen.
0 sterren op basis van 0 beoordelingen