De Lepelaar

De lepelaar in Sint Maarten is een maatschap tussen Joris Kollewijn en Jan Schrijver. Al in 1971 nam Jan Schrijver het bedrijf over van zijn vader. 

In de jaren negentig breidde het bedrijf zich gestaag uit, werd flink geïnvesteerd in de mechanisatie en het bedrijf ging steeds professioneler werken. Dit gebeurde ook door toen de nieuwe kracht op De Lepelaar, Joris Kollewijn. Na een opleiding op de middelbare tuinbouwschool Warmonderhof en een stage in Warmenhuizen kwam deze jonge tuinder op de Lepelaar werken. Dit zorgde voor een nieuwe impuls. Opnieuw beginnen door een verhuizing naar Sint Maarten.

Een gedeelte van het oude bedrijf in Warmenhuizen werd verkocht en een prachtig stuk tuinbouwgrond nabij Sint Maarten werd daarvoor in plaats gekocht. Daar is in 2004 een totaal nieuw bedrijf gebouwd in samenwerking met architect Wil Schagen. Een modern en veelzijdig bedrijf met moderne koelcellen, maar ook een knus bedrijfswinkeltje. Er kan nu meer dan een miljoen kg aan producten in de schuur verwerkt worden. Wat opvalt is de speciale architectuur van het bedrijf en de ruime bedrijfshal, daar achter liggen prachtige nieuwe kassen. Het bedrijf is weer totaal opnieuw begonnen, klaar voor de eenentwintigste eeuw. 

De lepelaar teelt voor de Zaderij de Wieringer boon, de Friese woudboon, het Zwols heilig boontje en de stam kievitsboon.

De Lepelaar is lid van de coöperatie.