Zelf zaad telen

Zelf zaad telen van groenten is leuk en soms helemaal niet moeilijk.
Een ras in stand houden is nog weer een stapje moeilijker. Dan moet je er ook op letten dat het ras gelijk (soortecht) blijft, (of zich nog een beetje verbetert in de richting waarop hebt geselecteerd).

Daar is heel wat kennis voor nodig. Het is bijvoorbeeld van belang om te weten of de plant waar je zaad van wilt oogsten een zelfbestuiver of een kruisbestuiver is.

De meeste gewone slabonen en droge bonen zijn zelfbestuiver. Als je daar zaad van oogst zal het zaad meestal gelijk zijn aan de planten die je had gezaaid. Bonen zijn de makkelijkste groenten om mee te beginnen als je zelf zaad wilt telen.

Pronkbonen zijn kruisbestuivers. Dat wil zeggen "iedereen doet het met iedereen". Als je  maar één zuiver ras teelt, oogst je wel weer zaden van hetzelfde ras. Maar als er ook nog andere rassen in de buurt staan, zullen de bijen voor kruisbestuiving zorgen. Dan krijg je na een paar jaar dit: Dat ziet er leuk uit, niet? Maar het is geen zuiver ras meer en dat zal het ook niet meer worden, tenzij je jaren lang streng selecteert op de juiste eigenschappen en op uniformiteit. Dan heb je een nieuw ras gemaakt (maar dan mogen er nooit meer andere rassen in de buurt staan).

 

Zelf aan de slag, - Do It Yourself-

Hier leer je hoe:

ZAAIGOED in OVERVLOED (diyseeds.org)

ZAAIGOED in OVERVLOED is een serie van 40 filmpjes waarmee iedereen kan leren hoe je zelf groentezaden teelt. Het biedt de basis van theorie en praktijk, een ABC van de zadenteelt en toont alle noodzakelijke stappen voor het telen van zaden van meer dan 40 verschillende groenten. De producenten van ZAAIGOED in OVERVLOED, Longo maï en het Forum Civique Européen, zijn twee Europese verenigingen die opkomen voor meer landbouwdiversiteit en het recht op vrije productie en verbreiding van zaadvaste gewassen.