De leden van de Zaderij telen zaden van rassen die zij soms al jaren in stand houden. 

Waarom telen wij alleen zaadvaste rassen? 

Zaadvast is eigenlijk niet de juiste term, beter zouden we spreken van openbestoven rassen (open pollinated). Zaadvaste rassen worden elke generatie door open, vrije bestuiving vermeerderd. Hierdoor blijft een zekere variatie of heterogeniteit in het ras aanwezig. Door de persoonlijke selectie en de specifieke omstandigheden, zoals grondsoort en klimaat, krijgt het ras langzaam het karakter dat bij de boer of tuinder en zijn land past. Zaadvaste rassen zijn (net als wilde planten) flexiblel en veranderen door de tijd min of meer. Zaadvast is dus relatief. Sommige oude zaadvaste rassen zijn al vele decennia oud, maar zijn zeker met hun tijd meegegaan.

Door selectie op meerdere plaatsen zijn in het verleden op deze manier talloze regionale landrassen en tuindersselecties ontstaan. Door in onze coöperatie met meerdere mensen in verschillende streken samen te werken, hopen wij een deel van deze biodiversiteit in stand te houden en verder te ontwikkelen.

Het alternatief voor zaadvaste rassen zijn F1 hybriden. Deze worden door een zaadbedrijf elk jaar opnieuw uit twee gefixeerde inteeltlijnen door kruising geproduceerd. Deze F1 hybriden zijn hierdoor zeer uniform. Voor grootschalige teelt is dat een voordeel, maar het betekent ook dat F1 hybriden niet kunnen worden nageteeld en door selectie niet kan veranderen.  Zodra een F1 hybride niet meer voldoet wordt hij afgevoerd (en kan niet eens in een genenbank worden instandgehouden). 

Zaadvaste rassen dragen veel meer bij aan de duurzame instandhouding van de biodiversiteit van onze cultuurgewassen.  Daarom telen wij alleen zaadvaste rassen.

Zaadvaste rassen zijn reproduceerbaar. Het zijn geen starre rassen, maar hebben het vermogen om zich samen met de selecteur te ontwikkelen.

© 2017 Zaderij | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel